Ordklyvarens satirer

Detta kan handla om syn på vad vi äter, hur vi lever, hur vi klär oss, hur vi beter oss. Det är knappt så att man vågar fråga om människan är en intelligent varelse eller homo sapiens sapiens dvs. människa med vändstekt förnuft Under denna rubrik samlas Ordklyvarens skruvade betraktelser över världsläget nu och då, här och där utan respekt för något annat än god smak och självbevarelsedrift

Satir i miljövänlig förpackning, Hårda Bud, Ordklyvaren, Midgård, öppna landskap, Vägverket, Jantelagen, jägare, Jan Guillou, Gay-kulturen

Satirer | Ordklyvaren | Lomhördas RF | mansgrisar | såpor & eldkraft | kalabalik | stil|eternellgift | Smällen i NY | Mänskliga rättigheter | Brev till Göran Persson| Webbringen Antivåld | förlåt oss Somalier |

Aforismer mm. | Sötsura | skruvade | Divan | Flygande delfinen |fånga orden | Ode till Afghanistan|| hem |

Kulmage, stor käft, fjunig flint, trivs högt uppe för sig själv … det är en a´n det

Varning för satir i miljövänlig förpackning och dessutom det som inte får sägas högt.

Jägare som gått på Lorensberg och bögar som gillar att veckla ut sig i Stockholm kommer säkerligen att finna mina alster "provinsiella". Ska ni säga som bor i en förstad till Hårda Bud och använder uttryck som, "ute i Europa"… å andra sidan hörde en fransk modejournalist på jippo i Dalarna säga att det var exotiskt att besöka "andra sidan av jorden". Lappsjukan tycks vara normalt för stadsbor när de kommer utanför sin egen storstad.

Faktum är att min lya i höjd med tredje våningen ovanför marken finns nästan i Europas geografiska mittpunkt. Ibland drar en a´n till Borekulle för att blicka ut över Europa och nånstans mot öster finns avkroken Mälardalen. En a´n menar förstås att avkroken ligger i folks sinnen.

Det beror ju alltid på hur man ser på det. Normalt är Europas gräns vi Ural, Nordpolen och grönlänningarna hör väl faktiskt både till Danmark och USA.. I söder vill Israel gärna vara med i Europa så att vi får dela skulden för behandlingen av hackkycklingarna, palestinierna med "det utvalda folket". Det hör ju till den humana naturen att man måste alltid ha en hackkyckling. Länge kallade man palestinierna terrorister och spärrade in dem i läger i femti år. Israel i dag vill helst ta död på alla och "upptrappning" är ordet i Tiden.

Nåja, det var ett aktuellt harskutt till amerikanska drömmen. Mitt lilla Hårda Bud är som några tusen andra små metropoler med sin egen navel att skåda igenom. Likt alla andra harvar vårt fotbollslag mellan ett par divisioner upp och ned. På den goda tiden var det nära att bli tvåan. Det var då Bossen, eller Företagaren på orten anställde det mesta av laget som fick smörjobb så att de kunne koncentrera sig på fotbollen.

Sen har det blivit nedskärningar och man brukar säga att det främjar kvaliteten, men dock inte på fotbollen. Massmedia i väst såsom GP älskar att komma hit vart annat år och ta nån bild på en gammal käring som leder sin cykel framför biografen …. eller så fotograferar de några skrotbilar på en tomt … och så obligatoriska bild nr 1 från en hålig väg mitt ute i storskogen. Kort sagt vi är som 1000 andra orter inte bara i Sverige utan i alla andra jämförbara länder.

Därav rubriken "Europas öga och mun" eftersom en a´n, Ordklyvaren finns inte i periferin utan i centrum. Därtill i ett samhälle som är nån sorts medelvärde mellan Ural och Atlanten. En a´n förstår väl att 1/8-svenskarna i Stockholm menar något annat eftersom de har åsiktsmonopolet. Detta sägs utifrån mitt privilegium att se lite vidare från Borekulle och med så mycken frisk luft att sinnet ej förvrids till dävna nattståndna luftförorenade tankar.

Vi har det i vårt kulturarv, en a´n menar det provinsiella tänkandet eftersom människan inte kan greppa stort mer än det som finns inom synranden. I Eddan var det oss i Midgård, medan de andra utanför var Utgård och långt borta fanns den stora ormen som omslöt världen. Förfäderna var förstås inte så korkade som nutiden att man tror förfäderna trodde på en orm. Det var helt enkelt ett poetiskt uttryckt för det stora okända bortom storskogen och det stora havet.

Det är ett synsätt nutiden delar även med de stora forntida kulturerna i söder. Sargon II av Babylonien lätt göra en karta i lera med skrift vi inte begriper. Men vi begriper den ring som omsluter hans värld. Dock har han en liten kil med en ordbubbla som berättar om ett land i norr där solen aldrig går ned. Även vissa greker ritade en liknande karta av ett runt lokalt universum som man sen delade i en undre, en övre och vår värld. Senare skribenter såsom Adam av Bremen viste inte mycket om världen ovanför Skåne. För Olaus Magnus gick gränsen norr om Uppsala och det är väl i stort sett så för många 08:or i dag

Vår tid tycker det är primitivt tänkande om "världar" även om vi i vårt talar om underjorden, himmelshavet och min lilla värld. Där poeterna helst vill ha "öppna landskap" eftersom de är rädda för vargar, knott, troll och vad annat som kan finnas i en naturlig natur. Ekologisk är inte deras vision utan virtuell.

Som synes är en a´n en naturmänniska, men har i ungdomen prövat på vad asfalt, bensinrök och avskräde lukter i några större städer i några länder. Lukt slipper man aldrig. Här får vi böndernas 4711 från nordöst dvs. från en modern stor kofarm. Från sydväst får vi den vedervärdiga stanken från en modern stor grisfarm. Dessemellan luktar asfalten vedervärdigt just när det börjar regna …ja se asfalt har vi gott om eftersom planerarna och parkförvaltningen gör allt för att asfaltera överallt och att hugga ned träd som "lövar för mycket". Vi får ändock vara glada eftersom kommunalrådet har utropat oss till eko-samhälle. Alltid säger det något och imponerar på en del.

Jo, kommunalrådet ja. Ni ser en a´n skriver under signatur. Om ni tror det är för att reta kommunalrådet tror ni fel. Men han har nån gång svarat en insändare att han av princip inte svarar anonyma insändare … underförstått då att det skulle vara nån feg stackare som inte vågar skriva under namn. Skriver man då till honom med namn titel, årslön, rekommendationer … nej, där ljög en a´n lite …. tja, då svarar han inte alls.

Nej orsaken är att det är skit samma om en a´n skrev namnet, eftersom ni skulle inte vara ett dugg klokare om ni viste namnet. En a´n vet att det finns folk som inte är så intresserade av vad man skriver utan av personen bakom skrivandet. För att komma förbi grindvakten på GP och DN måste man ha akademisk titel eller bara miljonär alternativ representera ett företag.. En a´n lurar dem genom att bara visa argumenten och utstofferingarna.

Därvidlag kommer jag att tänka på en uppsnofsad dam som berättade att hon minsann först tittar på tänderna och sen på skorna och sen vet hon allt om den människan. En a´n var väl lite elak när jag sa att jag lyssnar bara på rösten för att höra om den är vänlig och om det finns en människa bakom den.

En a´n … ja ni är kanske trötta på att läsa de två orden. Normalt ska man underförstå "en a´n är så god som en a´n" eftersom min position är nånstans mitt i folkhavet så jag kan liksom inte sticka upp för mycket. När jag för en generation sen kom till Dal möttes jag av en välkommande skylt "Välkommen på Dal" … nu har allsmäktiga Vägverket tagit ned den eftersom man liksom inte får "sticka upp".

Det är Vägverkets version av Jantelagen … medan de inte har tid att göra något åt våra vägar. För en del år sen körde jag i en grop i en nedförsbacke och framaxeln på cykeln gick. Jag klagade men man svarade i princip att Vägverket kan inte göra fel. Men jag tror ju att de är blinda. I fjol såg jag att de var hela tre gångar och reparerade väg på min dagliga cykelrond. Men fortfarande efter tre repareringar fanns en del hål kvar

Därför har jag en teori att det är nån väginspektör som stannade till i skogsbacken utanför Vänersborg och sen gick in i skogen för att slå en drill. När han gick mot vägen slog han huvudet i skylten och hann inte läsa texten. "Så här kan vi inte ha det, tänkte han. Det är jag som är myndigheten och jag bestämmer. En tjänsteman i Svenska Staten kan inte ha fel. Vi behöver inte lyssna på folk eftersom vi lever i stenhus och om det kniper travar vi upp lagsamlingar framför oss."

En sådan "polis" har nog fullt upp att göra i Sverige där allehanda radiomaster, kraftledningar, reklamskyltar osv. liksom sticker upp i folks väg. Om en välmenande skylt "Välkommen på Dal" kan vara så i vägen må det ju vara rent förskräckligt på många håll

I ärlighetens namn får väl säga att dalborna bryr sig inte så mycket heller om vare sig skyltar eller tabbar från myndigheterna. De tror det ska vara så. En del gnäller till mig och då brukar jag säga "Protestera … om en protest inte hjälper, så får ni slå ihop er några stycken bara för principens skuld". Men det är väl en svenska sjuka att knyta handen i byxfickan och gny lite och inbilla sig att höjdarna skakar i byxorna av det.

En a´n mins en höjdare och tjänsteman i Hårda Bud som menade att enstaka protester behöver man inte bry sig om … även om denna utsätts för livsfarligheter och dör på kuppen. Det sista sa höjdaren inte, men det blir konsekvensen i värsta fall och tjänstemän har ju inte ekonomiskt ansvar för de skador de slarvar till med.

Alltnog vid gränsen till Dal skämtade dalborna i bilen när jag kom att nu är vi i Grevskapet Dal … det var tider det då man skulle ha en profil. Fast snart nog rekommenderade en gammal ortsbo mig att se upp "Här råder Jantelagen" du ska inte tro att du är nånting. En inflyttad politiker rådde mig att tiga i församlingen, såsom käringar brukar, några år och liksom ge mina idéer till ordförande.

Tja, jag är alltid den som testar och skrev en lapp till ordförande i något ärende. Och se det gick inte lång tid förrän han berättade för alla vilken ljus idé han fått… så ska slipstenen dras här på Dal. Nåja, eftersom en a´n har varit med förr och sett det på annat håll, tja, jag kunne bara känna mig hemma.

För stockholmare kan detta synas lite smått och byaktigt. Men efter vad jag såg av huvudstaden så är det likadant där. Det är bara det att det syns inte så väl som i våra öppna landskap. I stan försiggår myglet, kohandeln, intrigerna inom lyckta dörrar. Faktiskt i min ungdom varnade mig en dam från gräddfilen mig för att bland intelligentsian är intrigerna som mest eftersom många försöker armbåga sig fram till stora köttgrytan.

Nåja må detta vara en introduktion. Antagligen blir följande stycken skruvade åt helt andra håll allt beroende på väderleken, världsläget, skitlukten och vad humör en a´n kan vara på.

Skrev Ordklyvaren i maj 2001

Några svar på ovanstående:

Vän av jägare och Jan Guillou skrev och menade att välutbildade jägare speciellt från Lorensberg är naturvårdare i Tiden.

Mitt svar kan bara bli att jägarna är så långt man kan komma från den stenåldersromantik de tänker sig stå för. Vist, forna jägarfolk vårdade sig om sitt revir och det är den näring som behöver de största reviren. Tänk dig ripor som behöver ett stort område för att återskapa sin egen generation med tanke på naturliga fiender.

Människan är ju bra mycket större och behöver många gånger större område för att leva på ripor, eftersom man måste också beakta naturens jägare. Om nu stora flyttlass av direktörer med automatgevär ger sig ut i ripmarkerna varje säsong blir det nog mer än vad naturen tål. Det avslöjar bara att det finns inte en tanke hos dessa ripjägare.

En stilla undran: Hur klarade sig naturen att hålla balans innan människan trädde in på agendan? Det måste ha varit kaos och oordning …eller?

Samerna applådera måhända dessa rader och det är de förstås väl värda …däremot har jag svårt att ta att de liksom håller på med samma sorts ekonomisk fascism som Sörlandets direktörer. Det är väl plutokrati när bara de med stora renhjordar har rösträtt … eller hur? Vidare tycks samer i allmänhet ha svårt att komma överens och bilder ett parti för varje sameby. Om man nu har en gemensam fiende som Svenska Staten är det liksom inte läge för det … men vad vet jag … jo, jag vet vad medierna förmedlar till mig.

Till vän av Ian Guillou vill jag bara framföra:

Minns bara ett tillfälle från början av 1950-talet när vi såg på en lokal animerad film om stenåldern. Stora Glappkäften kunne inte hålla sig utan sa högt "Ja, det var tider det, man gick bara ut med klubban och slog ned ett kvinnfolk och drog hem henne i håret"

Dessutom infogar jag ett emeil jag skrev nyligen:

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Inte skulle det bli något vackert par av Janne och Katis kan man bedöma av löpsedeln.
Min generation skulle väl kalla Katis en hemvävd flicka medan Janne är en uppblåst fjantig padda som vill sätta sig på folk.
.
Det är väl den där uppfostran på Lorensberg eller var det nu var och där han blev mobbad och nu vill han ge igen och i synnerhet på svaga könet han tror sig rå på ... ack du hjältemodiga Ian som inte lärt dig något av korsriddarna .... som trots att de inte ens fick kyssa morsan ändock förband sig att försvara det svaga könet. Korsriddarna stod mall för den senare riddarromantiken och högaktningen av kvinnan.
.
Jag skulle kunna ta det om paddan kritiserade själva journalistiken, men att ge sig på Katis är personangrep som nog slår tillbaka på tönten ... då må han vara hur mycket som helst höjdare inom journalistkåren. Nu när jag liksom ger honom snytingar vet jag att många skyndar till för att skydda honom. Det är väl surportrar av mullig mansgriseri kantänka.
.
Det ligger väl i Lorensberg ock akademiken att svenska överklassen tycks fostras att bli nån sorts elit ovanför folket. En del uppträder som inbilska och uppblåsta töntar allt som oftast ... SR:s gamla folkbildarstil sitter i ut i minsta led så att vi folket liksom ska matas med skedar. Jan är väl allmänt sett en "besserwisser" som blir indignerad om nån vågar ha annan åsikt eller vågar ifrågasätta hans grävning som journalist.

Han tycks vilja leva högt hela livet på IB-affären ... kan han något annat än den? Sen är han väl något av en fornlämning eftersom vettiga människor har lämnat den bestialiska jaktromantiken för flera generationer sen. Det är inte fair play att ge sig på djur med kulsprutor. Jakt för maten är vällovligt så länge naturen tål det, men jakt för att känna sig som stora jägaren när man inte ger djuren en chans. Det är bara fjanteri. Tänk dig en fiskare som fångar en liten firre och står där och ser ut som om han dragit up en val??? Såna hör till nöjesdetaljen avdelning "absurd humor" i det militära
.
Eftersom en a´n är historiker och följer med ser jag att det är inte bara jag som skrattar åt hans ytliga populistiska grävande i korstågstiden. Det är effektsökeri för brödfödan fast han har ju sitt på det torra dessförinnan ... det är han inte ens nära den historiska sanningen.

Vist jag har gått på internatskola och vet att man får bita ifrån sig, men det får man överallt i livet. Man behöver inte bli nån mansgris och översittare bara för det.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Vän av bögar skrev och menade att nu diskriminerar jag homosexuella … nja, jag är van. Nyligen blev jag kallad sexist därför att jag menar att det är skillnad på kvinnor och män. Men om nu denna grupp speciella människor uppträder i TV för jämnan och fyller agendan kan man lätt få för sig att hela världen består av bara homosexuella.

Det vill gärna bli så med TV att vissa får insteg där och sen är de kvar till pensionen. Medan vän av folkstyre menar att alla ska få tillfälle att synas i proportion och de utsatta ska syna nån gång nu och då lite extra, men inte hela tiden. Det är för många grupper som aldrig syns. Allt för ofta tar man bara fram skådeobjekt som ensamma mödrar, homosexuella och värstingar.

Gay-kulturen är ju en import från Amôrkat och där man blir i allra högsta grad kluven eftersom andra delen av de självutnämnda världsledarna är i det närmaste viktorianskt prydda. Min amerikanska ordbehandlare tillåter inte att jag citerar Shakespeares Kung Lear eftersom där finns en rad med "Pilli-Cock sat on Pilli-cock Hill … Det är den "cocken" som är oanständig på något vis, ty inte kan det vara välfrejdade Dear Old William?

Det går inte att på Internet och engelska skriva om flickorna från grekiska ön Lesbos eftersom vissa sökmotorer och censorer inte tillåter ordet "lesbian". En a´n blev förstås misstänksam när jag såg att nån amerikansk militärakademi hade besökt min sajt. Klart att man tänker konspiratoriskt på amerikansk dataövervakning som även nu maj 2001 diskuteras inom EU.

Vid tiden för detta skulle saxofonisten från Arkansåå besöka Israel och jag tänkte att kanske Mossad och CIA ville kolla om en a´n skrivit något ont om Israel. Även i ovanstående brev råkar jag kritisera Israel och det är inte utan att jag tänker att nu får jag väl snart besök av Mossad eller blir åtminstone listad som en suspekt person …, och i nästa vända kommer svenska underrättelsetjänsten. Som bekant samarbetar de med Mossad och ser terrorister i varannan buske … tit-uut!!!!

I denna fråga gäller samma sak som föregående att jag tycker inte att en liten folkstam ska dominera den demokratiska agendan. Därvidlag tänker jag också på alla döda i andra världskriget och alla andra som for illa. Judarna var bara en liten grupp. Detta i synnerhet om denna lilla stam har svårt att leva upp till mänskliga rättigheter. EU däremot är ett exempel på att Kol- och Stålunionen samt politikerna lärde sig något av andra världskriget. Man lärde att man skulle förhindra krig mellan grannar.

Israel har långt kvar till denna lärdom. De lärde sig i stället av Hitler hur man utrotar folk. Senaste tilltaget att man säger sig vill ha fred, men samtidigt ockuperar det som är tilltänkt att bli palestinierna tillflykt efter 50 års ökenvandring så att säga. Det är dubbelt budskap i klass med vad Hitler höll på med då det begav siig. För att få fred måste viljan till fred finnas. Budordet om att älska sin nästa blir i israelsk tappning "Hata din fiende som dig själv"

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Vän av kommunalråd skrev och menade att jag ska hålla mig till gamla stilen. Man får liksom inte högt kritisera överheten och jag kommer att tänka på salig Grells. Se, vi dalbor är republikaner i själ och hjärta. En a´n som är historiker minns Grells från 1600-talet en f.d. soldat som först öppnade käften och tyckte att "majestätet ger Dals jord åt kreti och pleti" eftersom nån Stockholmare och gunstling fick en del jord på Dal i ägo och mer i förläning.

Grells fick böta 40 mk för majestätsförnärmelse, man far ju inte säga vad som helst och allra minst sanningen. Beloppet motsvarade två årslöner för en normalbonde. Det gick ett antal år och majestätet visiterade Dal och speciellt en mönstring i Vänersborg. Återigen var Grells glappkäft igång och han sa högt och tydligt "Men kungen är ju hjulbent" … tja, återigen 40 mk för att ha sagt sanningen.

På något sätt är det min sinnebild av republikanska andan på Dal. Minns en bondmora som vid något tillfälle sa "Vi dalbor kröker inte rygg för nån" … det är den gamla andan bland självägande bönder …. En a´n svarade "Inte jag heller, men om nu nån tjej går förbi och tappar halsduken brukar jag allt besvära mig".

Ordklyvaren maj 2001